Möykky

Sinut ry:n maskotti Möykky
Möykky asuu Perhehoitoliiton toimistolla Jyväskylässä

Möykky on karvainen otus, joka on ollut aina olemassa ja joka esiintyy juuri silloin kun ahdistaa, erityisesti lapsille, nuorille tai aikuisille, jotka ovat sijoitettuja, tai ovat asuneet lastenkodissa, ja joilla on erityisen surullinen lähtökohta. Lapset nuoret ja aikuiset ovat avain, jolla saadaan möykky tulemaan näkyväksi.  Sijoitusten määrä on kasvussa.  SINUT ry tarvitsee Möykkyä tukemaan sinua, pitämään huolta siitä, että Möykky pysyy kesynä ja että sinä voit elää tasapainoisempaa elämää. SINUT ry on valmis ottamaan Möykyn maskotikseen. Kun näet Möykyn jossakin, tiedät, että SINUT ry tekee hyvää työtä!
Möykky oli ennen paljon villimpi, ja liikkui niin nopeasti, sitä ei ollut helppoa saada kiinni. Möykky viihtyi paljon yksinään ja se oli harvinainen näky, se oli lähes näkymätön, ja todella arka luonteeltaan. Kerran se kuitenkin eksyi ihmisten reviirille, ja Möykystä tuli välittömästi tabu. Kun Möykky saatiin lopulta kesytettyä, mikä ei sekään ollut helppoa, siitä sai hyvän ystävän. Möykky uskaltaa lähestyä lapsia ja nuoria, koska se tietää, että lapset ja nuoret ovat aitoja. Möykky aistii tunteet ja muutokset ja myös hajut ihmisessä paljon herkemmin kuin esimerkiksi koira.  Möykky voi olla jotain ihan muuta, mitä me emme tiedä. Se ymmärtää todella hyvin, mitä sille sanoo, vaikkei se puhukaan. Sillä on naksuttava ääni, joka muistuttaa oravaa. Möykky kiintyy nopeasti, ja on sosiaalinen. Vaikka se on arka, se oppii kuitenkin luottamaan omistajaansa nopeasti. 
Möykyn positiivisen energian ja parantavan vaikutuksen nähtiin toimivan eräässä sijaisperheessä. Sijaisperheessä asuvat lapset olivat jo yli 10-vuotiaita ja kokivat möykyn kohentavan heidän elämäänsä, eikä sijaisperheessä asuminen tuntunut heistä enää lainkaan ahdistavalta, huomattiin että ehkä möykky ehkäisee masennusta. Niin alkoi Möykyn ura sijaiskotinuorten parissa. Möykky vaikutti oikealta olennolta SINUT ry:n toimintaan, ja Möykky pääsi osalliseksi kaikkien sijoitettujen lasten ja nuorten elämää. Möykyn tehtävänä on lieventää ahdistusta ja yhdistää kohtalotoverit keskenään ja lieventää sitä möykkyä, mikä sijoitetuissa lapsissa ja nuorissa itsessään oli, ja jonka lapset havaitsivat eivätkä kokeneet sitä niin kamalana asiana, kun näkivät miten tuskan sai lievittymään. Lapset näkivät Möykyssä heidän tuskansa, mutta Möykky auttoi heitä näyttämään tuskan kääntöpuolen, eikä tuska ollut enää synkkä asia. Lapsista tuli avoimempia.  Möykyssä on ihmeellistä taikaa. Sen voi ymmärtää vain sijoitettu. 

Teksti Jonna Impola

 Möykky on ollut menossa mukana leireillä ja tapahtumissa vuodesta 2016.  Möykky nukkuu välillä nuorten vieressä ja on leiri ohjelmassa innokkaasti mukana. Möykylle sattuu ja tapahtuu leireillä kaikennäköistä. Nykyinen Möykky alkaa lähestyä jo eläkevuosia. Nykyinen Möykky on jo toinen maskotti ja hän liittyy pian viettämään eläkevuosia ensimmäisen Möykyn kanssa, joten pian onkin aika uudelle alulle ja Möykylle.
Möykky on ollut jonkin verran mukana etätapahtumissa eli etiksissä kuuntelemassa ja tukemassa. Möykky seikkailee @phl_nuorisotyo ja @sinutry ig:ssä. Möykky tykkää seikkailla ympäri Suomea ja somea.
Möykky on saanut paljon positiivista palautetta!

– “Ihana tsemppari ja kaikkien kaveri! Monelle iso tuki <3 ”

– “Ihanaa et olit mukana tekemässä ruokaa

– “Möykky! Vanha kamu! Oli mahtavaa hengailla pitkästä aikaa 😊!”

– “Sulla on rauhoittava olemus 😊”

Teksti Sinujen johtokunnasta Sofia Korkala