Nuoret ovat vilpittömiä ja uskomattoman rohkeita

Olen ollut yhteensä neljä kertaa Sinujen leirillä. Jokainen kerta on ollut erityinen ja antanut jaksamista arkeen. Näkyi kuulemma naamasta, että olin ollut lomalla. 

On ollut hauskaa huomata, miten osallistujien vaihtelu luo jokaisesta leiristään omanlaisensa ryhmän. 

Tällä leirillä me muun muassa kävimme keilaamassa, pelasimme jättimäisellä pallolla jalkapalloa ja leikimme pimeäpiiloa. Menin piiloon kuivauskaappiin. Muuten hyvä, mutta en muistanut laittaa saunan tasoista lämpöpuhallusta pois päältä. 

Saimme etsiä myös ulkoa omat heijastimet. Pari leiriläistä uskaltautui pulahtamaan iltasaunasta ”avantoon”. Itse jäin rannalle kiljumaan, miten kylmää maa on jalkojen alla. 

Leireillä on ollut mahdollisuutta saada myös hetkeksi omaa rauhaa, jos ihmisvilinä alkaa käydä kuormittavaksi. Leireillä olleet nuoret ovat olleet vilpittömiä ja uskomattoman rohkeita. Monella on samankaltaisia kokemuksia niin hyvässä kuin pahassa. 

Leirit antavat minulle aina muistutuksen siitä, miksi halusin niin kovasti alun perin haluamaani ammattiin ja ”potkua persuksille” opinnoissa. 

Moni sijaishuollossa asuva lapsi on joutunut ja joutuu elämään vääristyneessä roolissa ja jopa esittämään aikuisempaa kuin on. Leireillä saa olla lapsi ja lapsellinen sekä mokailla. Käytössä ei ole sellaista kuria ja arvojärjestystä, mihin joku on saattanut tottua. Nuoret ovat olleet luottamuksen arvoisia, sillä heille on annettu tilaisuus siihen. 

Pakko antaa (taas) pisteitä leirin lopussa tehtävistä positiivisuuslapuista, joissa jokainen kirjoittaa jokaisen leiriläisen lappuun jotakin mukavaa. Sijoitetut nuoret ovat valitettavan usein saaneet paljon negatiivista puhetta 
osakseen, ja tällä on varmasti korjaavaa vaikutusta itsetuntoon. Ainakin minulle on ollut. 

Uskon, että tällaisella toiminnalla voidaan vaikuttaa sijoitettujen nuorten hyvinvointiin pitkälläkin aikavälillä, ja se varmasti ”maksaa itsensä takaisin”. Kiitos leiristä!