Unelma nuorten pitämästä etiksestä toteutui

Kesäkuussa 2020 Tuulikki sai idean perustaa nuorille oma kehittäjäryhmä. Ryhmän tarkoituksena on, että nuoret saisivat kertoa mielipiteensä ja vaikuttaa järjestettävään toimintaan. Eikä pelkästään kertoa omaa mielipidettään, vaan suunnitella ja toteuttaa itse etiksiä. Meidän suurena unelmanamme oli pitää joskus oma etis. Unelmasta tuli totta tammikuussa 2021!  

Unelmaa kohti etenimme pienin askelin, kun näimme säännöllisesti etänä Zoomissa tai Teamsissa. Ihka ensimmäistä etistä lähdimme suunnittelemaan kehittäjäryhmäläisten kanssa. Kehittäjäryhmässä oli kahdeksan nuorta ja Tuulikki.  Suunnittelutapaamisia pidettiin tosi säännöllisesti, ja valmiista suunnitelmasta tuli muuten tosi tarkka. Suunnittelussa oli tosi monia vaiheita, jotka piti ottaa huomioon!  

Tammikuussa nähtiin vähän enemmän, että saataisiin etiksestä onnistunut. Jokaisella toteutukseen osallistuneella oli oma tehtävä, kuten vaikkapa kellottaja, jonka tehtävänä oli tarkkailla aikataulun toteutumista, ja muut nuoret ohjasivat eri leikit ja toiminnat. Tunti ennen etistä me kehittäjäryhmästä kokoonnuimme vielä viime hetken suunnitteluun ja tarkastamiseen. Katsottiin myös, että kaikki, jotka olivat kehittäjäryhmästä ilmoittautuneita etikseen, pääsisivät tulemaan, ja onneksi näin kävikin.  Meitä nuoria jännitti todella paljon.Etis alkoi kello 18, ja nuoret saapuivat Zoomiin. Alussa odoteltiin, että kaikki pääsisivät paikalle, ja samalla siinä vaihdettiin osallistujien kanssa kuulumiset. 

Aloituksen ja sääntöjen läpikäynnin jälkeen alkoi itse ohjelma, kun yksi nuorista piti tutustumisleikin. Siinä jokaisen oli tarkoituksena hakea jokin itselleen tärkeä esine ja kertoa siitä. Toisessa tutustumisleikissä sai kertoa itsestään kolme asiaa, joita toiset eivät tienneet hänestä etukäteen. 

Ohjelma jatkui Kahoot-tietovisana, jossa aiheena oli yleistieto. Oli kaikenlaisia ja todella erilaisia kysymyksiä. Tauon jälkeen ohjelma jatkui ”Pitkä sana, mutta lyhyt sana” -pelillä. Siinä tarkoituksena oli muodostaa todella pitkästä sanasta monta lyhyttä sanaa hyödyntäen pitkän sanan kirjaimia. Sanana oli esimerkiksi ”vastatykistömaalinosoitustutkakalustojärjestelmäinsinöörierikoisupseeri”. 
Peli oli todella hauska ja mielenkiintoinen. Aluksi se tuntui todella haastavalta,
mutta kun pääsi vauhtiin, homma alkoi sujua. Jokainen keksi hienosti sanoja, ja paras tulos taisi olla noin 30 sanaa viidessä minuutissa!

Sitten oli vuorossa Skribbl.io, jota oikeastaan pelataan jokaisessa etiksessä. Pelissä on tarkoitus arvata toisen piirtämiä kuvia. Se on vaan aina yhtä mielenkiintoinen ja hauska! Lopuksi jutskailtiin niitä sun näitä ja kaksi nuorta keräsi loppupalautteen. Palautetta kerättiin erilaisten väittämien avulla. 

Kaikkien väittämien keskiarvoksi tuli 4,3 (asteikko 1–5), joten hyvin meni.
Palautteen jälkeen päätimme etiksen, joka oli mielestäni todella onnistunut! Ajattelin ennen etistä, että epäonnistuisimme jossain, mutta emme, koska näköjään olemme luonnonlahjakkuuksia.